Smörrebröd med vildsvinsjulskinka

Här får det fylliga vildsvinet sällskap av en rödkålskompott med juliga smaker som nejlika, pomerans och kanel. En skiva äpple, råhyvlad rödkål och picklade senapsfrön ger syra och krispighet. Smörrebrödet passar lika bra på julbordet som till en glögg eller som tilltugg.

Ingredienser

Danskt rågbröd 1 st.
Vildsvinsjulskinka 12 st. skivor
Rödkål 1 huvud
Grönt äpple, Granny Smith 1 st.
Gula senapsfrön 1 påse (35 g)
Syltsocker 0,5 dl
Vitvinsvinäger 1 msk (till kompotten) + 1 dl (till picklade senapsfrön)
Salt
Smör
Kryddkrasse 1 ask
Ingefära 1 tsk finstrimlad
Pomeransskal 1 bit
Nejlikor 3 st.
Socker 3 msk (till picklade senapsfrön)

Instruktion

Rödkålskompott:
Strimla rödkål, ca 5 dl. Lägg kålen i en kastrull och täck med vatten och salta.
Koka tills rödkålen mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd (späd med mer vatten om det kokar bort för mycket).
Spara ca 1,5 dl av kokspadet och sila bort resten.
Koka upp kokspadet med syltsocker, pomeransskal, ingefära och nejlikor.
Vänd ner den kokta rödkålen och koka ihop sakta.
När kålen fått en ”simmig” konsistens adderas vitvinsvinägern (ca 1 msk).
Salta och peppra efter smak. Låt svalna.

Picklade senapsfrön:
Lägg senapsfrön, vatten (1 dl), socker (3msk) och vitvinsvinäger (1 dl) i en kastrull.
Koka sakta på svag värme i ca 45 min (späd med mer vatten om det kokar bort).
När senapsfröna kokat färdigt salta med ca 1 krm salt.
Låt svalna. Förvara kallt i en tät burk (håller flera månader).

Skiva det danska rågbrödet i ca 6 mm tjocka skivor, smöra dessa jämnt.
Skiva rödkål tunt på mandolin ca 2 dl
Skiva det gröna äpplet tunt på mandolin. Var noggrann så du får hela fina skivor.

Montering

Lägg de smörade rågbröden på en tallrik eller fat.
Lägg på rödkålskompott (2-3 msk).
Lägg på en fin skiva med vildsvinsjulskinka, vik ihop den om den blir för stor för brödet.
Lägg på en till två skivor av det tunnhyvlade äpplet.
Toppa med den, tunna, råhyvlade, rödkålen samt strö över picklade senapsfrön samt kryddkrasse.